Home

(Objavljeno u Večernjem listu)

Volim filmove s tematikom otmice aviona. Pri tome taj film uopće ne mora biti dobar, dovoljno je da je mjesto radnje avion, da imamo nekog zlikovca, ili još bolje cijelu bandu, a po mogućnosti iz istočne Europe, te da na kraju stjuardesa sleti avion jer je pilot, bezbeli, pao u nesvijest još u prvoj sceni.

Isto vrijedi i za zatvorske filmove. Ni kod njih mi nije pretjerano bitno da li su dobri ili loši. Sve dok se sukobljavaju arijevci sa crnačkim bandama, te povremeno s hispanosima, a glas razuma personificiran u glavnom liku uspije nadvladati sve rasne razlike kako bi se na kraju pokazao boljim čovjekom nego što ga je dvanaest gnjevnih ljudi proglasilo – komotno ću provesti dva sata pred malim ekranom.

Ukoliko netko još pokuša i bijeg – uspio on u tome ili ne – od mene će dobiti čistu desetku na IMDB-u i TV ružu u Ekranu, legendarnom prilogu Večernjeg lista.

Ono što, međutim, ne volim, to su komedije zablude, filmovi s previše specijalnih efekata i jurnjave u automobilima, omnibuse, one filmove u kojima se muškarci odjevaju u žene, a žene, jasno, u muškarce, te filmove u kojima neka dječurlija koja si zapravo ne zna ni nos obrisati vodi elokventne dijaloge na razini akademika.

Ovo, ipak, nije tekst o filmovima koje ne volim, već baš suprotno, onima koje volim, pa ove više neću spominjati jer ne želim ponoviti pogrešku od prije par dana kada sam preko društvenih mreža svoje prijatelje obavijestio o tome kako nikada nisam pogledao niti jedan nastavak Star Warsa, te da isto niti ne namjeravam učiniti, a što ih je podijelilo u mišljenju i komentarima.

Jedni su, naime, rekli da zbog toga moj ukus za filmove ne valja, a drugi – pazite, molim vas, ovaj prostakluk – da kurcu ne valja!

Još uvijek nisam siguran hoću li ih blokirati, ali odlučio sam sastaviti ovaj kratki, te svakako nepotpuni pregled filmova koje volim. Možda onda postane malo jasnije zašto nisam baš ljubitelj svih onih silnih čupavaca i robota iz neke druge galaksije.

(Čitaj dalje da vidiš što još volim osim zatvorskih, otmica aviona i Con Aira, koji je, eto, savršena kombinacija jednih i drugih).

Obožavam filmove u kojima stara osoba zamijeni dušu s mladom, najčešće pripadnikom vlastite obitelji, pa onda njegove probleme rješava zahvaljujući svojoj s godinama stećenom mudrošću, a taj mali – u često prekompliciranom svijetu odraslih – dječjom lakoćom uspijeva ono što njegovom pretku nikako nije polazilo za rukom.

Ima mnogo takvih filmova, a kao najbolji bih svakako izdvojio film iz 1988.g.;’Ponovno 18′, o dedi koji se nakon prometne nesreće zamijeni za tijelo s unukom te tijekom tih izvrsnih sat i pol koliko film traje, riješi mu sve mladenačke probleme i mazne koku oko koje se ovaj već predugo i bezuspješno motao. Od nekih malo novijih, ni Šašavi petak s Lindsay Lohan i Jamie Lee Curtis nije loš, pogotovo jer su oba ta tijela koja se u filmu zamijene – primijetiti će svaki muškarac – fantastično oblikovana!

Onaj film s mladim Tom Hanksom, nadalje, iz razdoblja dok je još uvijek glumio u komedijama – u kojemu se on, doduše, ne zamijeni ni sa kime, već na nekom automatu u lunaparku poželi da naglo odraste – isto tako mi je jedan od najdražih. A, i inače su mi sve te njegove rane komedije veoma drage…

Također, ljubitelj sam i filmova sa sportskom tematikom. Filmovi o Američkom nogometu, bejzbolu i košarci, iako te sportove zapravo uopće ne volim, niti bih pogledao neku utakmicu, skoro svi su mi dobri. ‘Polje snova’ s Kevin Costnerom – najbolji! Nažalost, moj najdraži sport: nogomet, i nije baš pretjerano zastupljen među filmova, te osim ‘Bijega u pobjedu’ sa Stalloneom, Caineom, ali i Peleom, te poznatim Croatinim trenerom Osvaldom Ardilesom, ne postoji niti jedan koji mi je legao, a i taj, nota bene, samo zato što se lopta šuta na mojoj omiljenoj filmskoj lokaciji – u ćuzi!

Volim i filmove s Michaelom Douglasom, iako me, uzgred kazano, nervira što ga uvijek neka žena pokušava zeznuti. U Fatalnoj privlačnosti mu Glenn Close skuha kućnog ljubimca, u Sirovim strastima mu skoro šiljak za razbijanje leda završi u leđima, a u onoj nekoj softwerskoj firmi gdje zarađuje svoju koricu kruha, film Razotkrivanje, Demmi Moore mu ni krivom ni dužnom sredi otkaz i tužbu za seksualno zlostavljanje na poslu. Čovjeku nipošto nije lako s tim ljepšim spolom. Previše im vjeruje, i to uvijek na vlastitu štetu, a moguće da me baš to – ta neka slična karakterna crta – na neki podsvjesni način i privlači njegovim filmovima.

Isto vrijedi i za onaj izvrstan ciklus filmova Robin Williamsa u kojima svjedočimo veličanstvenoj pobjedi ljudskog duha, poput; Društva mrtvih pjesnika, Buđenja, Dobrog Will Huntinga i Patch Adamsa, a koje također rado i, često pogledam.

Ne mogu dovoljno nahvaliti i izraziti svoje poštovanje prema Sly Stalloneu i njegovim filmovima. Ako ni zbog čeg’ drugog’, onda barem zato što je stvorio dva tako kultna lika kao što su Rocky i Rambo, iako mu ja, nota bene, odajem posebno priznanje i za “Cliffhangera” te onaj film kada je kamiondžija koji ide u Las Vegas na natjecanje u obaranju ruke.

Genijalan film!

Drugi čovjek kojemu se općenito ne odaje dovoljno priznanja, iako je to itekako zaslužio, to je brat Julije Roberts.

Njegov film “Najbolji od najboljih” jednostavno ima sve ono što bi čovjek od filma mogao tražiti. Dirljivu pozadinsku priču, kvalitetno šamaranje, borbu dobra i zla (Amerika je, naravno, uvijek ono dobro, a Sj. Korea loše), te veličanstvenu pobjedu ljudskog duha na kraju.

Iako mu sestra svakako ima mnogo više filmova, Oskara, love, ugleda i svega onoga što uz taj glumački posao ide, vjerujem da je samo zbog ovog filma iz 1989. na njihovom obiteljskom okupljanju za, recimo, Thanksgiving, upravo njezin brat Eric taj koji ima čast razrezati puricu…

Dodao bih još i ovo: s punim pravom!

Pa, iako je ovaj pregled filmova nepotpun, jer je tema preširoka i nemoguće je navesti sve filmove koji spadaju u tu subjektivnu kategoriju onih koje volim gledati, već iz ovih par primjera jasno je vidljivo da me tamna strana Sile i ne zanima baš previše.