Home

Iako bih zapravo ja, kao nepravedno preskočeni kandidat za izborničku funkciju trebao biti najnezadovoljniji politikom Hrvatskog nogometnog saveza, koji me unatoč pravovremenoj kandidaturi u kojoj sam im obećao najkasnije do prvenstva u Francuskoj podići cijenu najmanje dvojici-trojici igrača koji su pod ugovorom s pravom menadžerskom agencijom, te na tom prvenstvu progurati još nekoliko igrača iz Lokomotive i Sesveta u prvih 11, moram ih svakako pohvaliti zbog prošlotjedne akvizicije.

U momentu, naime, dok veliki broj navijača prosvjeduje zbog navodno interesno-profiterske politike Saveza, a navijačke podružnice zamrzavaju članstva, pozivaju na bojkot reprezentacije, ali i njenih sponzora, poput Žuje, HNS s našom zlatnom kopačkom na čelu okupio je najkorpulentnije pripadnike udruge “Uvijek vjerni” i, bezbeli, ispravno odlučio da za svakog od njih izdvoji otprilike koliko i Karamarko za novorođenčad. 

Iako, važno je za napomenuti, ovdje nipošto nije riječ o novorođenčadi, već o mahom četrdesetogodišnjacima koji su se nakon dugog niza godina stajanja na vratima disko klubova, vođenja kafića po gradu, brige o karijeri nekoć popularnih Feminenki, body buildinga i hrvanja, odlučili – za naravno odgovarajuću cijenu – početi baviti navijanjem…

Taj nagli zaokret u karijeri, dobro su procijenili mjerodavni iz Hiltona, svakako će dobro doći i na današnjoj utakmici, a na kojoj je, nota bene, navijačima zabranjen pristup stadionu. Za spomenutu udrugu, naime, koja se unatoć svoga bezvremenskog naziva “Uvijek vjerni”, ugovorom vezala za reprezentaciju samo do 2018.godine, to naravno ne vrijedi jer oni, jasno je, nisu pravi navijači.

Pa ipak, za razliku od onih pravih navijača, koji su se time počeli baviti i prije nego što im je sve drugo u životu propalo, pa su tako bili i na prvom gostovanju s reprezentacijom 1994. u Bratislavi, na prvoj domaćoj utakmici s Italijom u Splitu 1995., prvom velikom natjecanju u Engleskoj 1996., onda i svim ostalim natjecanjima a ne samo onim nakon velikog uspjeha u Francuskoj, ovi nam sada uz spomenuto praćenje večerašnje utakmice, mogu ponuditi još nešto.

Iako dakle, da pojasnim, možda nemaju tu navijačku požrtovnost, srčanost i hrabrost kao Bad Blue Boysi, Torcida, Armada ili bilo tko drugi, oni eto imaju nešto bez čega se već dugo našoj reprezentaciji ne može ni primirisati, a to je, naravno, čvrst ugovor s pravim ljudima. Nešto što ih – shvatili su u savezu bolje od svih drugih, a ja ih zbog toga kao izbornik iz sjene javno pohvaljujem – čini savršenim kandidatima za daljnju preprodaju.

Može ih tako Ugovoratelj, ukoliko dobije dovoljno primamljivu ponudu, dogodine prodati, recimo, Chelseau koji bi na kraju ove ni malo obećavajuće sezone mogao ostati bez svojih. Nema nikakve sumnje da bi se Roman Abramović rado isprsio za jednu takvu navijačku skupinu koja će bez pardona i za sitnu paru, skandirati njegovo zvučno ime na početku svake utakmice. Isto tako, moglo bi ih za vrijeme reprezentativne pauze posuditi, na primjer, West Hamu, pa da oni – umjesto The Mile End Moba i Inter City Firma – za nešto malo novca veselo pjevaju kako će zauvijek puhati njihove mjehuriće, njihove lijepe mjehuriće u zrak.

A, s obzirom da su to takvi profesionalci, moglo bi se dogoditi da se za neku lijepu sumicu, od koje bi ljudi bliski našem savezu svakako mogli imati koristi, pa je time cijela ova sramota itekako opravdana, ugovorom vežu i za neku drugu reprezentaciju. Naš savez bi tako mogao poprilično dobro utržiti ako ih, prije isteka ovog trogodišnjeg ugovora vjernosti, te u slučaju da se nigdje ne kvalificiramo, proda Hondurasu i Lihtenštajnu. Ili, bože mi oprosti što mi to uopće pada na pamet kao ugovorna mogućnost, ali što ću kad nije u suprotnosti sa Zakonom o obveznim odnosima kojima njihov ugovor koji su potpisali podliježe – susjednoj nam Srbiji… 

Njima će svakako trebati navijača za gostovanje u Albaniji, a nama zarade na reprezentaciji – kao što sam uostalom i naveo u svojoj nepravedno zanemarenoj kandidaturi, a koju ovim putem još jedanput ističem, te se nadam navijačkoj podršci – nikad’ ne bi trebalo biti dosta.