Home

(Objavljeno u nešto izmjenjenoj varijanti na Telegram.hr-u, 11.02.2017.g. pod naslovom: Trump je u pravu s tim alternativnim činjenicama. Mi u Hrvatskoj ih živimo već dugo)

Glavna Trumpova savjetnica Kellyanne Conway, protekli tjedan zgrozila je javnost govoreći o takozvanim;”alternativnim činjenicama”, možda još i više nego lično Trump s onom svojom predugačkom kravatom koju je neshvatljivo loše zavezao za inauguraciju. A, koja, nota bene, po tom inovativnom tumačenju činjenica uopće nije predugačka, već je, eto, idealne duljine. (Njegov tru(m)p je valjda prekratak)

Prethodno je, da ovoj priči pružim neki kontekst, Trumpov elokventni tajnik zadužen za medije na svojoj prvoj službenoj press konferenciji, valjda pod tremom, a moguće i temperaturom, izjavio kako je Trumpova inauguracija okupila najveći broj pristaša u povijest. 

“Mnogo više…”, poentirao je snažno, “od one Obamine!”

Pokušavajući opravdati tu bezobraznu laž, ranije spomenuta Kellyanne, dosjetila se tih sjajnih alternativnih činjenica, a s kojima će se – nema nikakve sumnje – nova američka administracija ubuduće još i češće koristiti…

Ima toga, međutim, i kod nas. Iako smo Uber, KFC i Netflix možda dobili tek nedavno, a svakako nakon njih, u alternativnim činjenicama smo nekoliko svjetlosnih godina ispred svih ostalih.

Tako na primjer, naš doživotni bivši predsjednik nije pjevao Juru i Bobana u Australiji, niti je u onom novootkrivenom clipu na Youtubeu umanjivao žrtve Jasenovca, a veličao ustaške zločince. Baš naprotiv! Time što je tamo govorio i, eto, pjevao – pokušavaju ga opravdati razni pobornici Conwayeve doktrine – samo je prevario primitivnu i neobrazovanu publiku koja ga je tada okruživala, a to na njega, bezbeli, uopće ne baca loše svijetlo, već ga čini lukavim undercover agentom kojemu bi svakako trebalo dodijeliti nagradu Pravednika među narodima.

I, to je alternativna činjenica koju u ovom paralelnom svemiru nevjerojatnih spinova nitko živ ne može osporiti.

Nedavni prosvjed za Kurikularnu reformu, nadalje, uopće nije okupio velik broj ljudi kojima je stalo do poboljšanja obrazovanja u državi i budućnosti njihove djece, već su – kao što smo imali prilike čuti – samo čekali tramvaj. Jedanaestka u toj alternativnoj stvarnosti taj dan jednostavno nikako nije stizala… Čačić je najbolji izbornik Hrvatske reprezentacije u povijesti jer – poznata je i, itekako alternativna činjenica – nije izgubio niti jednu utakmicu otkad je zasjeo na reprezentativnu klupu. Mi smo po tome, uzgred kazano, prvaci Europe u Francuskoj, a ne posljednje plasirani čak i na ovom nekom divljem turniru u Kini, pa neka pati koga smetaju ove divne alternativne činjenice…

“Neka samo suze rone, mi imamo šampione!”

Jozo Gašpar je ono jednom davno samo zabunom uzeo kreditnu karticu igrača kojega trenira, a kojega je tada baš prigodno poslao da trči krugove oko terena, i kupio 36 boca Jaegermeistera. Nit je on ikada uzeo tuđu karticu, niti kupio tako malo pića. A, nije ni Šuker ukrao one zlatnike u avionu, to su bile čokoladice koje je kasnije poklonio svojoj tadašnjoj djevojci.

Naša Predsjednica nije u Washingtonu zapela na kapiji Bijele kuće, kako se to možda nekom zlonamjerniku moglo učiniti, već samo ne smije reći s kime se sve sastajala, a nije ni ovaj jadni Barišić plagirao. Bio je to samo jedan mali tippfeller. Može se, jebatga, dogoditi svakome. Mladen Grdović izvrsno vozi auto, Šarić je dobar komičar i ovaj posljednji video mu uopće nije bio sramotno loš i neduhovit, HDZ-ovci u onoj legendarnoj noći izborne pobjede nisu bili p’jani k’o zemlja, Nina Kraljić je bila najbolja na Eurosongu, kao uostalom i njezina haljina, a Ante Đapić nije ono jednom davno pozdravljao ustaškim pozdravom, već je, sjetiti ćete se, samo mjerio kukuruz…

Nije ni Pernar stravično neobrazovan (ni formalno, ni neformalno, kako on voli reći), niti je, eto, mentalno ispod razine i onih dvostruko mlađih pubertetlija s kojima komunicira preko SMS-a i bezuspješno ih mami da napuste nastavu. Sve to je u paralelnom svemiru tog krajnje poremećenog internetskog i društvenog trola, te njegovih sljedbenika, samo jedna velika zavjera uzrokovana vjerojatno onim oprašivanjem iz aviona. Također, treba napomenuti da su Goldstein i ostali SDP-ovi posebni savjetnicu s onih putnih naloga zbilja negdje i bili. Nije riječ o prevari koju je netko izveo preko njihovih leđa ili, evo, imena. Nikako! Naputovali su se po svijetu upravo kako je tamo i navedeno, te potpisano, a uskoro će objaviti i fotke s puta na Instagramu, te check in-ove s aerodroma na Fejzu…

Ima toga naravno još i mnogo više. Jednog Andriju Hebranga, na primjer, još uvijek nisam ni spomenuo, a on je neupitni svjetski prvak u toj disciplini, i to ne samo po općem dojmu, već i – nevjerojatno, ali istinito – po vlastitom priznanju. Poznata je, naime, njegova izjava da nikad ne laže, već samo često ne govori istinu (otprilike svaki put kada mu se usne pomaknu ispod brka), a to je ta alternativa koju je Kellyanne Conway zbilja prva verbalno artikulirala, ali je, evo, nipošto nije izmislila. 

Razmišljajući o tom prekrasnom svijetu alternativnih istina, sjetio sam se nekih slučajeva iz vlastitog života. Ona mala papiga, recimo, koju sam imao u djetinjstvu, je li ona zbilja otišla kod neke dobre obitelji koja ima više takvih papiga i gdje će joj biti mnoge bolje – kao što me je mama tada uvjerila – ili je i to, zapitao sam se, bila samo alternativna istina onome što joj se zaista dogodilo. Jesam li pogriješio kada sam na trećoj godini fakulteta prekinuo s atraktivnom brucošicom, danas sudskom savjetnicom na Trgovačkom sudu, kada sam saznao da mi laže o svom odnosu s jednim napuhanim asistentom. Možda je to što mi je tada rekla, da nikada nije ni čula za njega, a kamoli nešto više, bila samo alternativna činjenica onome što se zbilja dogodilo. Da sam to tada kao takvo prihvatio, te ostao s tom atraktivnom brucošicom koja je donekle i podsjećala na ovu Trumpovu savjetnicu iz mlađih dana, samo bez onog ludog pogleda u očima, vjerojatno bi mi srce danas još uvijek bilo u jednom komadu. 

Ili, štajaznam, da sam se možda i sam koristio tim alternativnim činjenicama kada me policajac neki dan zaustavio i pitao da li sam konzumirao alkohol – pomislio sam – moguće da bih još uvijek imao vozačku u džepu…

Prava istina, shvatio sam tada da je u pravu nova američka administracija, često nije ni približno tako lijepa i ugodna kao ova alternativna, a po kojoj će Trump zasigurnk biti najbolji američki predsjednik ikada! 

Hrvatska – da spomenom još i taj biser za kraj – među najuspješnijim zemljama na svijetu…