Home

Cijeli ljudski vijek ispunjen je nekim pitanjima, a svako od njih je, naravno, famozno! Ili nam se barem u tom trenutku takvim čini…

Za početak imamo ono koje se postavlja i prije samog rođenja, u majčinom trbuhu još, što li će biti? Muško ili žensko? U Dalmaciji to famozno pitanje dakako glasi nešto drugačije.

“Sin ili dite?”, reći će svaki pravi Dalmatinac nesvjestan činjenice da svijetom, pa tako i Hrvatskom, zapravo vladaju žene, a da su muškarci za to vrijeme u kladionici gdje si postavljaju jedno također famozno pitanje; “Messi ili Cristiano Ronaldo?”

Ali, da se ipak vratim na tek rođeno dijete koje nije napravilo ni svoje prve korake, a kamoli driblinge, te oko kojega se okupljaju razni ljudi, vrebaju mu nad kolijevkom i promatraju ga kako slini, pitajući se što li će od njega, ili nje, zapravo biti?

Glumac, pjevač il’ političar?

“Ili doktor?”, dodati će baba koja osjeća da bi joj vrlo brzo mogla zatrebati neka veza na odjelu intenzivne njege…

A to je i ključna stvar, to njezino buduće zanimanje, ono će joj naime odrediti cijeli daljnji život, pa bi tako to pitanje, valjda, trebalo biti i najfamoznije. 

Tako barem misle roditelji…

Mala beba zato, to se ne pita ni u ludilu. Ona se pita što svi ovi ljudi rade oko nje, zašto prave te neke glupave grimase i kako, pobogu, nitko od njih ne primjećuje da joj treba promijeniti pelenu?

Ta pitanja koja si za jednu te istu osobu, i jedan te isti život, pitaju roditelji s jedne strane, a ta osoba s druge, često će se itekako razlikovati. Nekad u svome sadržaju, a nekad – kao u ovom slučaju – u vremenu u kojemu se postavljaju. Tako će si to dijete famozno pitanje glede budućeg zanimanja postaviti tek za nekoliko godina, ako i tada, a roditelji će pitanje promjene pelena potegnuti tek kada situacija postane neizdrživa.

Iz perspektive i jednih i drugih, ne moram ni govoriti, njihovo pitanje na dnevni red dolazi prekasno…

Sadržajna razlika tih pitanja pak, postati će najuočljivija kada to milo dijete jednog dana ustane iz spomenute kolijevke i, pomalo bahato, ušeće u traumatično životno razdoblje poznato i kao pubertet.

Roditelji će si tada postavljati pitanje da li se njihovo dijete drogira, a mali pubertetlija bubuljičastog lica zapitati će se, tamo negdje oko sedmog ili osmog razreda osnovne a najkasnije na početku srednje, ono famozno pitanje opjevano i od strane Zabranjenog pušenja: “Zašto muški kasno uđu u pubertet?”

“Primjećuje li me on uopće?”, zapitati će se djevojka koja se tek počela razvijati, pomalo ljuta što njezinu simpatiju još uvijek više od njezinih loptica zanima ona crno-bijela kožnata koju po cijele dane s društvom naganja iza škole. A dječaci će si to pitanje kasnog ulaska u pubertet postavljati svaki put kada vide da ona slatka djevojčica iz druge klupe do prozora, pod velikim odmorom umjesto da s njim pred razredom čeka slijedeći sat, odlazi iza škole s onim propalitetom iz višeg razreda koji, nota bene, već puši…

Javlja se u toj, veoma kompliciranoj i mnogim pitanjima opterećenoj životnoj fazi, dakako još mnogo takvih famoznih pitanja, da ne nabrajam sada sva, ali i ostatak životnog vijeka ponuditi će svakako mnogo manje odgovora, nego pitanja.

“Kako je i zašto nastao svemir?”, “Što je tamna tvar?”, “Postoji li još prostornovremenskih dimenzija?”, “Jesmo li sami?” i druga – za čovječanstvo veoma bitna pitanja – beba s početka priče postavljati će si negdje za vrijeme fakulteta.

I to, najčešće u onim trenucima kada joj se neda učiti ili, štajaznam, dok eksperimentira s raznim opijatima…

A istovremeno – u istoj, dakle, prostornovremenskoj dimenziji – pitanja vezana za polaganje ispita, postavljati će roditelji.

“Pustite me na miru više…”, reći će im taj mladi akademski građanin nad čijim obrazovanjem roditelji sada podjednako bdiju kao što su to donedavno činili nad njegovom kolijevkom, “diplomirati ću!”

“Rekao sam vam da ću diplomirati!”, ponoviti će još jedanput rezolutno, skoro nudeći i jamstvenu karticu.

“Ali kad?”, odvratiti će strogi roditelji, “pitanje je kad?” (To “kad” je, u ovom kontekstu izrečeno, i s tim specifičnim očajavajučim tonom u glasu, itekako famozno!)

Ona pak, egzistencijalna pitanja, koja nikome ne mogu biti previše draga, pratiti će ju skoro pa cijeli život, ljubavna isto (tu nema pomoći), a ona zdravstvena – nadajmo se što manje. Ipak, većinu života, a to će te shvatiti tek kada bude kasno, baviti će te se nebitnim pitanjima kao što je taktika Nike Kovača, haljina neke glumice na premijeri ili promociji, novinski naslov nekog članka koji zapravo niste ni pročitali ili, nedajbože, pitanjem pobjednika na parlamentarnim izborima…

“Lijevi ili desni?”, je pitanje koje bi vam moglo oduzeti dobar dio života, pa gledajte – ako ikako možete – da ga izbjegnete.

Isto to, da ne bi bilo zabune, vrijedi i za pitanja glede stranaka takozvanog centra ili, evo, Mosta.

Pogotovo za njih!

Famozna pitanja do kojih će doći kada ova beba s početka priče – a sada već jedna jako stara osoba – prvo neće uspjeti prepoznati svoje ukućane, pa onda ni samu sebe u ogledalu, uglavnom će biti postavljana od strane njezine djece, ali ni doktori kojima će ta pitanja biti upućena neće imati odgovore na njih.

“Svatko želi dug život, ali nitko ne želi biti star!”, rekao je netko čijeg se imena ta osoba također više neće moći sjetiti, ali slično kao što će unatoč demenciji i dalje osjećati bliskost prema članovima svoje obitelji, tako će osjećate i da je ovaj – tko god on bio – u pravu. To se uopće ne treba dovoditi u pitanje…

Na kraju ipak ostane ono najfamoznije pitanje od svih, ono kad se čovjek bliži svome kraju i, pomalo usamljen pogleda unatrag, pa se zapita: “U što mi prođe život?”

Odgovor na to pitanje je, nažalost, rijetko kad famozan.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s